Voorbeelden uit het verleden

Terugkijken op geslaagde projecten

De reputatie van ondernemend en slagvaardig Monumentenfonds is slechts te bewijzen met afgehandelde projecten. Die laten onze werkwijze zien en tonen onze visie op het behoud van het erfgoed. Na de renovatie zijn de meeste panden in gebruik genomen als woning of kantoor en niet toegankelijk voor publiek. Slechts de gevel laat zich openbaar zien. Mocht u geïnteresseerd zijn in de details van onze aanpak, dan kunnen wij op verzoek een rondleiding organiseren. Vanzelfsprekend moeten de gebruikers daarmee instemmen en zo’n afspraak vraagt enige tijd. Wel kunnen we u hieronder een aantal panden tonen, die ooit als project in handen van Monumentenfonds zijn geweest.

Spinozahuis

In het begin van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) maakte het onbeschermde dorp Die Haghe moeilijke tijden door. Veel bewoners trokken weg en het dorp bood op een gegeven moment zo'n desolate aanblik, dat werd overwogen de vestiging van de Staten van Holland te verplaatsen naar Delft. Zover kwam het echter niet.

LEES MEER

Molenstraat

De Koningspoort, opvallend gelegen op de plaats, waar de Oude Molstraat op de Molenstraat uitkomt. Deze kromme straat, eveneens gelegen in het oudste deel van Den Haag, dankt zijn naam aan de korenmolen, die zich in de middeleeuwen aan het Noordeinde ongeveer op de plaats waar nu de Waalse kerk staat, bevond. Deze molen werd gedreven door het water van de Haagse beek. De eerste huizen in de Molenstraat zullen in het midden van de 14de eeuw zijn gebouwd.

LEES MEER

“Het Nobelhuis” aan de Nobelstraat

De lotgevallen van het pand Nobelstraat 1, tegenwoordig het Nobelhuis genaamd, zijn zeker zo wisselvallig geweest als die van het Spinozahuis. In (bouw)historisch opzicht is de ontwikkeling van dit pand ingewikkelder en boeiender dan van de meeste historische panden in Den Haag.

LEES MEER